2010 m. sausio 20 d., trečiadienis

Reagavimas į nelaimę yra tarsi sprintas, tačiau nelaimę likviduoti prilygsta maratonui

Didžiausios pasaulio humanitarinės organizacijos – Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos – lyderiai atvyko į stichinės nelaimės nusiaubtą Haitį, kur dalyvaus koordinuojant vieną masiškiausių humanitarinės pagalbos ir gelbėjimo operacijų.


Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos (Federacijos) prezidentas Tadateru Konoe ir generalinis sekretorius Bekele Geleta į labiausiai nukentėjusį Haičio miestą – Port-au-Price – atvyko sausio 19 d.


„Kovojame su gaivaline nelaime, kuri yra ne tik viena didžiausių per pastarąjį dešimtmetį, bet ir palietė vienos skurdžiausių pasaulio šalių žmones“, – atvykęs į nelaimės vietą sakė T. Kanoe.


„Būtent skurdas ir lėmė masiškus šios katastrofos padarinius. Daugybės aukų buvo galima išvengti, jeigu būtų skiriamas dėmesys ir investicijos žemės drebėjimui atspariems pastatams bei nelaimių prevencijos priemonėms“, – pabrėžė Federacijos generalinis sekretorius.


Tarptautinė bendruomenė, humanitarinės organizacijos bei institucijos kartu su Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio judėjimo pajėgomis dirba išvien, kad padėtų nelaimę išgyvenusiems žmonėms grįžti į įprastą gyvenimo ritmą bei sukurtų saugesnę ateitį.


Raudonasis Kryžius ketina panaudoti savo patirtį vykdant atstatymo darbus, įgytą dirbant po vieno didžiausių cunamių nuniokojusių Indoneziją prieš penkerius metus. Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio judėjimas siekia, jog Haičio gyventojų bendruomenė gautų būtinąją pagalbą laikinam gyventojų apgyvendinimui, vandens sanitarijai, maistui, medicininei bei psichologinei pagalbai reikalingai nukentėjusiems šiuo metu, bet ir planuoja vykdyti keletą metų trunkančius miestų atstatymo projektus.


„Nukentėję nuo šios stichinės nelaimės, žmonės bus visapusiškai įtraukiami į savo namų, bendruomenės ir visų svarbiausia – savo orumo – atkuriamąjį procesą“, – teigė Federacijos prezidentas.


„Reagavimas į nelaimę yra tarsi sprintas, tačiau neilaimės padarinių likvidavimas prilygsta maratonui“, – pridūrė B. Geleta.


šiuo metu stichijos nuniokotoje zonoje pagalbą teikia virš 400 Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio darbuotojų. 16 Raudonojo Kryžiaus paieškos ir gelbėjimo brigadų, 70 lauko ligoninių, mobilūs medicinos punktai aptarnauja iki 60 000 nukentėjusiųjų.


Raudonasis Kryžius per pastarąsias dienas mobilizavo ir į nelaimės vietą pristatė jau virš 500 tonų pagalbos įvairia išraiška (maistas, vandenį dezinfekuojančios tabletės, medikamentai, anklodės, palapinės, chirurginė įranga ir pan.). Haičio gyventojams taip pat pristatyta daugiau nei 36 tonos vandens bei įrengti 2 vandens sanitariniai punktai, galintys tiekti iki 10 000 litrų vandens.


Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto sukurtoje specialioje svetainėje dingusių žmonių ir jų artimųjų registracijai bei paieškai (www.icrc.org/familylinks ) užsiregistravo virš 23 000 žmonių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą